Pakowarki próżniowe – różnice
Pakowarka próżniowa na pozór może wydawać się prostym urządzeniem – zamykana od góry metalowa komora, z wyświetlaczem na obudowie. Rozglądając się za pakowarką próżniową, możemy dojść do wniosku, że również wielu producentów sprzętu gastronomicznego ma w swojej ofercie takie maszyny pod własną marką. No i właściwie nie ma problemu, bo dlaczego by nie wybrać urządzenia, które wygląda całkiem nieźle, a przy tym...
Wydajność pompy, a sprawność pakowarki próżniowej
Pompa próżniowa jest sercem każdej pakowarki. To od niej zależy jak szybko możemy przeprowadzać proces pakowania próżniowego oraz na ile skutecznie zostanie z wnętrza usunięte powietrze. Wartością, która najczęściej jest podawana dla określenia wydajności urządzeń pakujących jest ilość metrów sześciennych, jaką pompa jest w stanie przepompować w ciągu jednej godziny. Producenci pakowarek próżniowych polegają na rozwiązaniach swoich lub firm trzecich. Najbardziej znaną...
System MAP – czyli pakowanie w atmosferze ochronnej
Atmosfera ochronna jest jedną z najczęściej poszukiwanych w pakowarkach próżniowych opcji dodatkowych. Niektóre produkty podczas pakowania w próżni wymagają specjalnego traktowania np. ze względu na swoją kruchość, czy też możliwość utraty konsystencji. Tak zwany system MAP (modified atmosphere packaging) umożliwia zachowanie podczas pakowania próżniowego wielu właściwości produktów. Znany też jako system pakowania w atmosferze modyfikowanej (lub ochronnej), MAP pomaga bez użycia konserwantów...
Jaka pakowarka do produktów płynnych?
Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale nie wszystkie pakowarki nadają się do pakowania próżniowego produktów płynnych i cieczy. Zupełnie inaczej, niż produkty w stanie stałym, płyny podczas wytwarzania próżni zachowują się niestabilnie i istnieje duże prawdopodobieństwo zassania ich podczas pakowania razem z wytłaczanym powietrzem lub – z drugiej strony – pozostawienia w opakowaniu powietrza, które będzie powodem zepsucia produktu. Dlatego też,...