Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale nie wszystkie pakowarki nadają się do pakowania próżniowego produktów płynnych i cieczy. Zupełnie inaczej, niż produkty w stanie stałym, płyny podczas wytwarzania próżni zachowują się niestabilnie i istnieje duże prawdopodobieństwo zassania ich podczas pakowania razem z wytłaczanym powietrzem lub – z drugiej strony – pozostawienia w opakowaniu powietrza, które będzie powodem zepsucia produktu. Dlatego też, jeżeli zależy nam na próżniowym pakowaniu napojów, zup, sosów, itp., powinniśmy zaopatrzyć się w maszynę wyposażoną w program do pakowania produktów płynnych.
Większość producentów pakowarek dostrzegła na rynku tę potrzebę – poniżej prezentujemy pakowarki próżniowe, które mogą służyć do pakowania produktów płynnych i półpłynnych:
TURBOVAC – Rozważając zakup stołowej pakowarki Turbovac z linii „S” dla modeli z serii S30, S40 i S50 istnieje możliwość zamówienia dodatkowej funkcji H2O.
MULTIVAC – cała seria „C”, czyli modele C 100, C 200, C 300 oraz C 350 wyposażone zostały w bogatą paletę programów do pakowania próżniowego do różnych produktów, a między innymi i cieczy.
TEPRO – urządzenia polskiego producenta nie zostały wprawdzie wyposażone w specjalne programy pozwalające w sposób automatyczny realizować pakowanie produktów, natomiast zastosowanie się do odpowiedniej procedury pozwala pakować próżniowo przy ich pomocy wszelkie płynne substancje pod stałym nadzorem.