Jaka pakowarka do produktów płynnych?

Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, ale nie wszystkie pakowarki nadają się do pakowania próżniowego produktów płynnych i cieczy. Zupełnie inaczej, niż produkty w stanie stałym, płyny podczas wytwarzania próżni zachowują się niestabilnie i istnieje duże prawdopodobieństwo zassania ich podczas pakowania razem z wytłaczanym powietrzem lub – z drugiej strony – pozostawienia w opakowaniu powietrza, które będzie powodem zepsucia produktu. Dlatego też, jeżeli zależy nam na próżniowym pakowaniu napojów, zup, sosów, itp., powinniśmy zaopatrzyć się w maszynę wyposażoną w program do pakowania produktów płynnych.

Większość producentów pakowarek dostrzegła na rynku tę potrzebę – poniżej prezentujemy pakowarki próżniowe, które mogą służyć do pakowania produktów płynnych i półpłynnych:

TURBOVAC – Rozważając zakup stołowej pakowarki Turbovac z linii „S” dla modeli z serii S30, S40 i S50 istnieje możliwość zamówienia dodatkowej funkcji H2O.

MULTIVAC – cała seria „C”, czyli modele C 100, C 200, C 300 oraz C 350 wyposażone zostały w bogatą paletę programów do pakowania próżniowego do różnych produktów, a między innymi i cieczy.

TEPRO – urządzenia polskiego producenta nie zostały wprawdzie wyposażone w specjalne programy pozwalające w sposób automatyczny realizować pakowanie produktów, natomiast zastosowanie się do odpowiedniej procedury pozwala pakować próżniowo przy ich pomocy wszelkie płynne substancje pod stałym nadzorem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *